BUS IZBORNE REFORME 2018

Bus izborne reforme 2018“ sa aktivistima inicijative Biram koga biram i organizacije Nacionalne koalicije za decentralizaciju kreće sa perona građanskog aktivizma i posetiće još sedam gradova širom Srbije.

Aktivisti inicijative za promenu izbornog sistema, razgovaraće sa građanima o tome zašto je važno da imamo “narodne, ne partijske poslanike”. Aktuelni proporcionalni izborni sistem, po kom je Srbija jedna izborna jedinica, predviđa glasanje za liste partija, ne direktno za poslanike.

Tokom akcije na trgovima od 12 do 13 časova biće organizovana i otvorena debata na temu reforme aktuelnog izbornog sistema u kojoj će učestvovati poslanici u Narodnoj skupštini, predstavnici akademske javnosti, medija i organizacija civilnog društva.

Građani će moći da postave pitanje onima koje su birali ali i da čuju odgovore gostiju na pitanja: Zašto je važno da poslanici budu odgovorni građanima a ne samo partijskim liderima?Postoji li potreba za većim stepenom personalizacije, ne nužno kroz većinski izborni sistem?Kako do toga da svi građani Srbije budu ravnomerno geografski zastupljeni u Narodnoj skupštini?Kako se može uticati na to da žene budu srazmerno a manjine adekvatno zastupljene?

U svim gradovima na temu izborne reforme u okviru kampanje biće izvedena i stand up predstava Birač vs Preletač.

Pored Niša aktivisti će posetiti i Novi Pazar (12. septembar), Kragujevac (14. septembar), Požegu (15. septembar), Pančevo (17. septembar), Novi Sad (18. septembar), Beograd (19. septembar) i Zaječar (24. septembar).

Podršku inicijativi za promenu izbornog sistema Biram koga biram pružilo je 20 000 građana potpisom Deklaracije, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija, veliki broj eksperata u oblasti izbornog prava kao i predstavnika civilnog društva.

Share