Obesmišljeni parlament – (jedno)partijska Skupština

Featured Video Play Icon

Srbija od 1990. godine i obnove višestranačja nije imala manje opozicionih poslanika u Skupštini. Danas jedino Srbija i Belorusija nemaju opoziciju u parlamentu. Pritom, ugled parlamenta nikada nije bio manji, a njegova stvarna moć nikad upitnija.

Demokratiji i parlamentarizmu fali opozicija, ali ona nedostaje i poslanicima vladajuće koalicije. Zato su svoje oštre reči, često nedostojne zdanja Skupštine, usmerili ka opozicionarima van parlamenta i ka manjinama u njemu. Reakcije na obraćanje šefa poslaničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka” Šaipa Kamberija, razuverile su javnost da će u ovom sazivu vladati harmonija:

“Ko bi mogao pomisliti da će jednog dana jedinu parlamentarnu opoziciju u Srbiji mogu činiti Albanci Preševske doline i Bošnjaci iz Sandžaka? Šest, od ukupno 250 poslanika. Baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament nije mogao da proizvede ćak ni Slobodan Milošević. Ali, eto, g-din Vučić i g-din Dačić pokazali su da su efikasniji od svojih ideo-političkih očeva. Ova koalicija, sastavljena od takozvanog levog i desnog centra, proizvela je, kao nikad do sad u pluralističkoj Srbiji, totalitarnu vlast. Naravno, preko izbornog procesa.”

Nekadašnja predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Nataša Mićić takođe naglašava da je Skupština obesmišljena:

“Naravno da se sama svrha parlamentarizma gubi u činjenici da tu faktički nema oponenata, nema argumentovane rasprave, jer je, zapravo, na delu jedno jednoumlje, jedan jednopartijski sistem, i to svakako ne može doprineti razmeni ideja, a na taj način, i razvoju Srbije generalno, u svakom pogledu.”

Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista Danas, navodi da se kao posledica ovakvog stanja stvorila potreba da na zgradi Doma Narodne skupštine stoji tabla na kojoj “Ovde je nekad živela opozicija, koja je preminula posle kraćeg i teškog bojkota”.

Od ranih dana višestranačja u Srbiji, do aktuelnog, 12. saziva, aktuelni izborni sistem pretrpeo je jedino kozmetičke izmene, zbog čega i danas glasamo za stranke, umesto da biramo svoje poslanike.

Poboljšanje izbornih uslova i unapređenje izbornog procesa u ovakvom izbornom sistemu ni na koji način ne obezbeđuju da poslanici budu odgovorni građanima. Zato Nacionalna koalicija za decentralizaciju poziva učesnike budućeg predizbornog dijaloga, odnosno vlast, opoziciju i EU, da ne pregovaraju samo o izbornim uslovima, već da otvore raspravu o urgentnoj reformi izbornog sistema.

Share