Ministarke, mediji i mizoginija

Featured Video Play Icon

Srbija je dobila žensku Vladu, kažu mnogi. Međutim, to što imamo 50 posto žena u Vladi zapravo znači da imamo rodno jednaku Vladu. Koliko će 50 posto žena u Vladi popraviti položaj žena? Koliko će zapravo njima biti lako ili teško? Ipak, skoro pa sigurno možemo da tvrdimo da nove ministarke u Vladi, ne čeka sudbina bolja od one njihovih iskusnijih koleginica.

,,Iako sam apsolutno za to da 50:50% muškaraca i žena bude uvek na svim pozicijama, pogotovo na onim gde se najviše odlučuje, činjenica je da se time neće promeniti mnogo jer već imamo ženu premijerku koja pripada seksualnoj manjini, a osim formalnih promena, mi zapravo na poboljšanje položaja LGBT zajednice u Srbiji nemamo novo, i dalje se suočavaju sa nasiljem, baš kao i žene’’, konstatuje novinarka Milica Kravić.

Izvesno je i da političarke dele sudbinu svih žena u javnom prostoru – komentariše se njihov izgled, manje je bitno šta pričaju. Ako su doterane – zašto su doterane, ako nisu – i to će javnost osuditi, pa im i pol osporiti.

,,Ono što je najopasnije kod mizoginije prema političarkama, generalno, u nasilju prema ženama, kojima su političarke izložene jeste to što se to podrazumeva kao deo posla, kao neka cena koja mora da se plati, i uz to uvek ide rečenica, koja nije različita od drugih žena koje se suočavaju sa nasiljem pa, sama si birala, sama si htela, neretko i što si izazivala? Zašto nisi ćutala? Sama Si tražila i mislim da se u tom segmentu, nažalost, to nasilje prema ženama u politici, rodno zasnovano nasilje ne razlikuje mnogo od drugih vrsta nasilja prema ženama. Videlo se da nije važan broj žena nego je važno šta te žene rade’’, ocenila je potpredsednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov.

Žene, bilo da su moćne, bogate, obrazovane, ili nezaposlene, marginalizovane, u javnom govoru prolaze isto.

,,Zapravo se nikad ne priča o uspehu ili neuspehu, niti se ona kritikuje zbog neuspeha već se uvek potencira – ako je uspela u nečemu, to njeno dostignuće se upravo potencira, ako je još usput uspela da održi porodicu, decu ako ima… Ako je uspešna u kuhinji to je prvo pitanje i uglavnom se minimizira značaj njenog uspeha, rada i samopouzdanja, iskustvo i predanost poslu’’, zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Share