Promocija knjige “Kako, koga i zašto smo birali” – izborni sistem mora da se menja

Featured Video Play Icon

Zbornik o 30 godina izbora u Srbiji “Kako, koga i zašto smo birali”predstavljen je u Nišu, a ova knjiga još jednom se pokazala kao neiscrpan izvor znanja o izborima, svedočanstvo istorije i zaključaka za budućnost. Učesnici su se saglasili da je promena izbornog sistema neophodna.

Knjigu su priredili Milan Jovanović i Dušan Vučićević sa FPN-a u Beogradu koji su istraživali izbore za narodne poslanike i reforme izbornog sistema, dok je o TV duelima predsedničkih kandidata od 2002. do 2012. godine govorila Aleksandra Krstić.  O uticaju izbornih sistema na profilisanje stranačkih ideologija govorio je Dušan Spasojević, dok su Maja Nastić i Dušan Vučetić sa Pravnog fakulteta u Nišu obradili ulogu OEBS-a u posmatranju izbora u Srbiji i zaštitu izbornog prava u Upravnom sporu.

“Nema drugiih političkih procesa koji su regulisani tako detaljno i za koje se traži što detaljnija analiza”, kaže Jovanović .

Dodaje da su ostala poglavlja posvećena medijima i njihovim aspektima, političkim partijama i njihovim motivacijama, a nakon toga je  i analiza poglavlja o političkim posledicama, posmatranje izbora i zaštita izbornog prava.

“Umesto da posle tri decenije imamo sređenu situaciju i da ne razmišljamo o nekim temama, ispostavlja se kao da smo se vratili u period pre trideset godina. Te tri decenije nisu samo decenije izbora, već uvođenje višestranačkih izbora”, objašnjava Jovanović.

Autori podsećaju da možemo da čujemo različita mišljenja kada su izbori u Srbiji u pitanju. S jedne strane da je izborni sistem gori nego pre trideset godina, s druge da je mnogo bolji, a istina je, kako kažu, najverovatnije negde na sredini. 

Ipak, saglasni su da ovakav sistem sa zatvorenim listama, jedini takve vrste u Evropi, mora da se menja.

Dušan Vučićević je radio reformu izbornog sistema, zajednički su predložili i alternativna rešenja, a ovde je istakao da se mora ići u pravcu personalizacije.

Niko, ipak, nije siguran kada će se to desiti, podsećajući da to mnogima ne odgovara, ali da bi moglo da poveća građansku participaciju u političkom procesu.

Iako neki glasači veruju da je sve uređeno u ovom sistemu koji je isti već dvadeset godina, greške se ponavljaju kao i sporovi u vezi sa izbornim procesima. O izbornom sistemu se ne govori, ali su zato još uvek aktuelna pitanja pritiska na birače, uloge medija.

Zainteresovani knjigu mogu uskoro naći i u biblioteci ili je naručiti preko izdavača.

Share